Pelta nebude kandidovat do UEFA, stále myslí na Euro 2020

Pelta nebude kandidovat do UEFA, stále myslí na Euro 2020

Předseda FA ČR Miroslav Pelta nehodlá kandidovat do výkonného výboru UEFA, jehož osm členů se bude volit na květnovém kongresu. Nejprve chce získat silnější mandát na valné hromadě FAČR. Zároveň se stále nevzdává myšlenky, že by Praha mohla být jedním z 13 pořadatelských měst mistrovství Evropy v roce 2020. Třicetitisícový stadion by podle něj mohl vyrůst na Strahově místo současného stadionu Evžena Rošického. Zatím jde podle něj ale jen o vizi.

UEFA bude 25. května volit osm členů exekutivy. Před dvěma roky neúspěšně kandidoval tehdejší předseda ČMFS Ivan Hašek, Pelta však svého předchůdce zatím následovat nehodlá. Důvodem je, že zatím nepovažuje svůj mandát za dostatečně silný, jelikož Haška nahradil v průběhu čtyřletého období a až květnová volební valná hromada mu může udělit funkci předsedy dlouhodobě.

"Můj mandát je poloviční, proto si myslím, že kandidatura do výkonného výboru UEFA by byla předčasná. Teď na UEFA pracuji v komisi pro národní svazy a v komisi FIFA pro plážový fotbal. Nejdříve je potřeba, abych získal nějaké postavení, rozkoukal se a našel spojence. Pak by to mělo smysl, ale teď kandidovat nebudu," řekl Pelta na tiskové konferenci po zasedání výkonného výboru FAČR.

Na diplomatické úrovni se nyní chce zaměřit především na to, aby Praha mohla být jedním z třinácti měst, které budou pořádat EURO 2020. "Určitě jsem na tu možnost nerezignoval. Pracuji s tím, že pokud by to bylo jen trochu možné, pokusím se o to," prohlásil Pelta.

"Bylo schváleno, že dvě města dostanou výjimku a mohou turnaj hostit na stadionech pro 30 tisíc lidí. A já to beru tak, že tou výjimkou je Praha. Určitě se o to budeme pokoušet," dodal.

Věří, že by mohl mít podporu od státu jako například nedávné mistrovství světa v biatlonu v Novém městě na Moravě. "Každá taková akce je útok na státní rozpočet. Biatlon měl také podporu státu a mělo to úspěch. Atmosféra byla fantastická, přijeli lidé z celé Evropy," řekl Pelta.

Umí si představit, že potřebný stadion pro 30 tisíc diváků by mohl vyrůst na Strahově. "Dlouho jsme hledali místo, kde by národní stadion mohl vyrůst. Teď ho máme tady na Strahově místo Rošického stadionu. Všechno je to ale jen vize. Nejprve je třeba najít partnery. Třeba atletika by ho ale také mohla využít, protože do budoucna by také chtěla pořádat velkou akci," nastínil Pelta.