Chelsea: pravděpodobná základní XI pro 2014/2015

Chelsea: pravděpodobná základní XI pro 2014/2015

Anglická nejvyšší soutěž startuje už tuto sobotu. Start vysoce očekávané soutěže nabízí mnoho nevyřešených otázek. Chelsea v pondělí nastupuje na hřišti nováčka z Burnley a mnoho fanoušků zajímá, jak bude vypadat její základní jedenáctka. Nejpalčivější otázkou pro českého fanouška je, zdali bude chytat Čech nebo Courtois?

Které hvězdy mají šanci vzít Ronaldovi další individuální cenu?

#1 Brankář: Thibaut Courtois

Nejvíce probíraná pozice v kádru José Mourinha. „Bude chytat Čech nebo Courtois?,“ ptá se skoro každý. Napříč médii proběhla zpráva, že Mourinho se už definitivně rozhodl, kdo bude zastávat post jedničky. Konkrétní jméno však oznámí až den před ligovým zápasem. V generálce proti Realu Sociedad nastoupil v bráně belgický gólman a uhájil čisté konto. “Nechal jsem Thibauta hrát 90 minut, protože byl zraněný a nechytal minulý víkend," obhajoval Mourinho jeho nasazení.

Mourinho se nebojí velikých změn a proto bude v pondělí proti Burnley chytat Courtois. Čechova pozice v klubu už není tak jistá a hovoří se o jeho odchodu. Mladý Belgičan se do mateřského klubu vrátit po třech letech, které strávil na hostování v Atléticu Madrid a je připraven se stát jedničkou Blues. V dresu madridského klubu dokázal, že na to bezesporu má.

[break]
5 nejmenších hráčů fotbalové historie

#2 Střední obránci: John Terry a Gary Cahill

Cahill je volbou číslo jedna. Anglický reprezentant byl jedním z mála hráčů národního týmu, kteří na Mistroství v Brazílii nezklamali a bude základním kamenem obrany Blues. Druhým stoperem bude stárnoucí John Terry. Kapitán Chelsea si svojí pozici s největší pravděpodobností udrží. Přímý konkurent Branislav Ivanović bude hrát pravého beka, Tomáš Kalas byl poslán na roční hostování do bundesligového Kolína a Kurt Zouma ještě není na tuto úlohu připraven.

#3 Krajní obránci: Filipe Luíz a Branislav Ivanović

Chelsea vlastní mnoho hráčů, jež jsou schopni na této pozici nastoupit. César Azpilicueta odehrál na pozici levého obránce většinu minulé sezóny, ačkoliv mu je pravá strana bližší. Z tohoto důvodu Ashley Cole nedostával mnoho příležitostí a byl prodán do římského AS. Mourinho přivedl do klubu Luíze, což je levý obránce. The Special One o něj hodně stál a neváhal za jeho služby zaplatit 20 milionů euro. Felipe Luíz bude levým obráncem číslo jedna.

Pozici pravého obránce má předplacenou Branislav Ivanović. Azpilicuetova šance vytlačit ho ze sestavy je velice malá. Kapitán srbské reprezentace na této pozici předváděl solidní výkony a je pro Mourinha jasnou volbou.

[break]
Liverpool a titul? Pokud ne tento rok, tak prý velmi brzy...

#4 Defenzivní záložníci: Nemanja Matić a Francesc Fábregas

Matić se od svého příchodu z Benfiky Lisabon pomaličku integroval do základní sestavy Chelsea a to i navzdory velmi silné konkurenci. Zatímco Fábregas se po přestupu Ivana Rakitiče do Barcelony stal přebytečným hráčem, Mourinho neváhal a Španěla velice rád angažoval. Fábregas je hráčem, který své kvality v Premier League nemusí dokazovat. Za svého působení v Arsenalu si vybudoval velmi dobrou pověst. V předsezónní přípravě podával skvělé výkony. Mourinho dokonce prohlásil, že Fábregas byl posledním chybějícím kouskem jeho skládačky.

Romeu byl opět poslán na hostování, tentokrát do Stuttgartu. Obi Mikel se stále nedokáže vyvarovat laciných chyb a tak jsou Matić a Fábregas jasnou volbou.

[break]
4 adepti na zisk kapitánské pásky v evropských velkoklubech

#5 Ofenzivní záložníci: Eden Hazard, Oscar a Willian

Hazard nezažil zrovna povedený turnaj v Brazílii, přesto zůstává hlavní ofenzivní silou svého týmu. Dlouhá pauza po světovém šampionátu může znamenat jeho mírnou nerozehranost. Jak moc je Hazard důležitý pro svůj tým, bylo vidět v přípravném zápase s Werderem Brémy, jenž Blues prohráli 3:0. Mourinho Hazardovi věří a není pochyb, že v pondělí nastoupí.

Oscar se zúčastnil dvou posledních nepovedených zápasů brazilské reprezentace. Nutno podotknout, že patřil mezi nejnebezpečnější hráče svého týmu, což stvrdil čestným gólem v semifinále proti Německu. V Chelsea se může spolehnout na větší podporu svých spoluhráčů, což z něj činí neustálou hrozbu pro obranu soupeře.

Willian pravděpodobně nastoupí na úkor Schürrleho. Brazilec je poctivý v defenzivní činnosti a to ho činí Mourinhovým oblíbencem.

[break]
5 důvodů, proč může Chelsea vyhrát Premier League

#6 Útočník: Diego Costa

Fanoušci Chelsea byli poněkud skeptičtí, když jejich milovaný klub podepsal útočníka, který zažil pouze jednu skvělou sezónu a na mistrovství světa podával nevýrazné výkony. V přípravě však přesvědčil, že je platným útočníkem. Je pracovitým typem hráče, bojuje o míč za každé situace a je přesný v zakončení.

Přímými konkurenty jsou Fernando Torres a Didier Drogba. V pondělí Mourinho ukáže právě na Costu. A bude tomu tak i v následujících utkáních, pokud si Costa udrží formu a nezraní se. Je to právě on, kdo může být největší palebnou silou Mourinhova týmu.

[img id="45556"]