Babica, Košťál i redaktoři – všichni baští klobásy

Babica, Košťál i redaktoři – všichni baští klobásy

[hot]ZAJÍMAVÉ ČTENÍ[/hot] Ať fandíte komukoli, nesnášíte jakéhokoliv soupeře, jednu věc zpochybníte jen těžko. Klobása patří k zážitku z fotbalového utkání jako k velbloudovi hrby. A tak redaktoři a spolupracovníci serveru eFotbal.cz ochutnávali v průběhu podzimu na stadionech tradiční uzenářský výrobek a ptali se kolegů, známých, kamarádů i odborníků na gastronomii. Téma bylo jasné – klobásy.

„Kdo si dá klobásu, z toho nikdy nebude fotbalista,“ říkal trenér Jaroslav Hřebík svým svěřencům. Když nachytal Slepičku, jak se láduje v Příbrami, napařil mu pokutu jak Brno. My s trenérem souhlasíme, je to nezdravý pokrm. Ale kdo si ho nedá, nikdy nebude pořádný fanda.

„Jo, je to nezdravý a je celkem jedno, jestli tu klobásu upekli v oleji, nebo ji udili či grilovali. Ale když si na klobásce pochutnáte jednou za týden při fotbale, tělo si poradí,“ říká populární kuchař Jiří Babica. Je velkým příznivcem Sparty a nevynechá žádný zápas. „Pokud mi něco vadí, tak je to úzký sortiment občerstvení na stadionech. A tu klobásu si samozřejmě dám,“ přiznává bez mučení.

I když na Spartě to prý není žádná hitparáda. „Měl jsem už daleko lepší, třeba na Žižkově. Navíc se člověk docela načeká,“ říká kolega Jiří, příznivec Sparty.

Jak si vede velký rival Slavia. Chuť nabízených uzenin připomíná předváděnou hru. Takže neslané nemastné, bez chuti a zápachu a k tomu připravené před řádnou dobou, servírované z jakési várnice. Bohužel, Slavia by sestoupila. „Nikdy jsem ji neměl, na Slavii nechodím,“ přiznává Babica v klidu.

Se Slavií se logicky svezou i Bohemians 1905. Jejich fanoušci nad ztrátou stadionu hořekovali i kvůli klobásám. To je sešup…

„Popravdě nějakou zvláštní přípravu klobás jsem na fotbale ani nezaregistroval. Myslím, že divák chce klasiku. Trošičku pálivou, čerstvou, pořádně opečenou. A k tomu pivko,“ dodává Babica.

Jeho rival s vařečkou Zdeněk Pohlreich sice statečně ochutná kdejaký blaf a s chutí ho zkritizuje, fotbalová klobáska u něho neuspěla. „Český fotbal mě nezajímá a ani to, co se na něm konzumuje,“ reagoval krátkou sms zprávou.

To bývalý nekorunovaný vládce fotbalu Vlastimil Košťál vidí situaci jinak. „Pořádná klobása je lepší, než ty „superpokrmy“ z VIP lóží,“ řekl bez obalu a tu a tam si na klobásku zašel.

Když si projdeme české i moravské stadiony, fanoušci na tom nejsou tak zle. V Teplicích si pochutnají a mají výběr z více druhů uzenin i širokou škálu dalších možností. Pochutnají si téměř všude. V solidní formě se opéká v Plzni, Budějovicích, Mladé Boleslavi, druholigovém Kladně, Ostravě, Liberci. O něco méně jsme si pošmákli v Jablonci a ani Hradec Králové nedopadl nejlépe.

Takže míříme na stupně vítězů. Pomyslný bronz patří Slovácku. "Tam si klobásy chválí každý,“ říká František Mysliveček, sportovní ředitel Plzně a moravští kolegové mu dávají za pravdu.

Stříbro patří Příbrami. „Tady to bylo co do klobás vždycky super. Kolikrát lepší než fotbal,“ řekl Karel Felt, redaktor Práva a příbramský patriot. To sice jeho názor trošku zkresluje. Ale nám chutnalo také, takže stříbro! „Ne ne. Nejlepší je jedině Sparta,“ oponuje Babica. Sparta je prostě jeho svět.

Nejlepší z nejlepších? V tom máme jasno. Viktorka Zižkov! Dva druhy, skvěle opečené, bez toho si nedělní dopoledne řada z nás neumí představit. „Takovou lahůdku, k ní dobré pivo a pokec s chlapama. Nic lepšího jsem nezažil,“ chválí Žižkov Carl Rüster, švédský novinář s pozitivním vztahem k Česku. A my mu dáváme za pravdu! A že je Viktorka druholigová? To na chuti nic neubírá.

Závěrem. Naše hodnocení je ryze subjektivní. Pokud máte jiný názor, klidně ho napište. A dobrou chuť!

Hitparáda klobás podle eFotbal.cz

Pro mlsouny

1.Žižkov
2.Příbram
3.Slovácko


Uspokojí a zahřeje

Plzeň, České Budějovice, Mladá Boleslav, Kladno, Ostrava, Liberec.

Uspokojí, ale nenadchne

Hradec Králové, Jablonec, Sparta

Nic moc

Slavia, Bohemians 1905