10 nejlepších mladíků na evropské mapě v roce 2014

10 nejlepších mladíků na evropské mapě v roce 2014

Představujeme vám nejlepší evropské hráče do jednadvaceti let podle specializovaného sportovního serveru givemesport.com. Adnan Januzaj, Raheem Sterrling, Luke Shaw a spol. si udělali v nedávno skončené sezóně velké jméno a je pravděpodobné, že se mezi elitou kontinentu prosadí i v příštích letech, což bude znamenat, že se s nimi budete stále častěji setkávat také na eFotbal.cz.

5 nejlepších brankářů uplynulého ročníku Bundesligy

10. Viktor Fischer

Klub: Ajax
Věk: 19
Národní tým. Dánsko
Pozice: Levé křídlo


Mládežnická akademie Ajaxu je proslulá i daleko za hranicemi Nizozemska a určitě by vám to potvrdili i Wesley Sneijder, Christian Eriksen atd. Nejnovějším objevem je devatenáctiletý Fischer, který debutoval již v říjnu 2012, s tím, že na první branku čekal jen týden. Po sedmačtyřiceti startech má zatím na kontě 13 přesných zásahů a šest mezinárodních startů za áčko Dánska v jeho věku potvrzuje, že má našlápnuto dobře.

9. Lucas Digne

Klub: Paris Saint-Germain
Věk: 20
Národní tým: Francie
Pozice: Levý bek


Produkt mládežnické akademie Lille debutoval v říjnu 2011, když mu bylo osmnáct let. Ve své druhé sezóně už se zabydlel v základní sestavě a v evropské konkurenci čelil například Bayernu Mnichov. Loni v létě odešel za 15 milionů eur do Paris Saint-Germain a během své debutové sezóny v Parku princů dosáhl na 15 startů. Deschamps si ho vybral i do národního mužstva Francie, kde by měl být alternativou k Evrovi.

[break]
5 jmen, které by Mourinho neměl v létě přehlédnout

8. Ross Barkley

Klub: Everton
Věk: 20
Národní tým: Anglie
Pozice: Záložník


Jeden z nejvýznamnějších hráčů současného Evertonu si vybojoval místo v Hodgsonově Albionu. Jistě mu pomohl i odchod Marouane Fellainiho do Manchesteru United, který mu poskytl dostatek herního prostoru a on tak odehrál 34 z celkových osmatřiceti zápasů. S pouhými třemi starty za repre je třetím nejmladším hráčem anglického výběru.

7. Alex Oxlade-Chamberlain

Klub: Arsenal
Věk: 20
Národní tým: Anglie
Pozice: Útočník


O mladíkovi Arsenalu už se mluví dlouho. Je to jeden z největších talentů na ostrovech a ani on nechybí v nominaci Anglie do Brazílie. To vše i přesto, že si v sezóně Premier League připsal jen 14 startů, během nichž dal dva góly a tři další branky připravil. Roy Hodgson však hráči, kterého pro velký fotbal vychoval Southampton, věří.

[break]
5 nejpovedenějších nákupů Mourinha na Stamford Bridge

6. Mateo Kovacic

Klub: Inter Milán
Věk: 20
Národní tým: Chorvatsko
Pozice: Střední záložník


Mladý záložník by měl být v Jižní Americe spolu s ověřeným Lukou Modričem z Realu Madrid jednou z největších ofenzivních zbraní Chorvatska. Byť o základní sestavu Interu Milán pod koučem Walterem Mazzarrim stále bojuje, v posledním duelu ročníku, v němž se loučil Javier Zanetti, ale zaznamenal tři asistence a výrazně pomohl k demolici Lazia 4:1. Pakliže by měl začít na lavičce i příští ročník, byla by to chyba a on by měl uvažovat o odchodu ze Serie A, nebo minimálně z Milána.

5. Domenico Berardi

Klub: Sassuolo (hostuje z Juventusu)
Věk: 19
Národní tým: Itálie (U-21)
Pozice: Pravé křídlo


Sassuolo může děkovat i Berardimu, že se dokázalo udržet mezi italskou elitou. V nejdůležitějším utkání ročníku totiž sestřelil silnou Fiorentinu hattrickem a dal svému klubu druhou šanci v příští sezóně Serie A. Nemluvě o tom, že se stal prvním hráčem v historii, který dal AC Milán v jednom utkání čtyři branky. Loni v létě se upsal Juventusu a nedlouho po mistrovství světa může dostat šanci i v italské reprezentaci. 16 gólů v defenzivnější Serii A totiž není málo.

[break]
Potenciální základní sestava Chelsea pro ročník 2015/2016

4. Julian Draxler

Klub: Schalke 04
věk: 20
Národní tým: Německo
Pozice: Záložník


Nechybělo mnoho a Draxler přestoupil do Arsenalu už v lednu. S velkou pravděpodobností bude měnit dres v létě, i když možná nepůjde na Emirates Stadium. Schalke 04 si uvědomuje, že svou hvězdičku nemůže držet věčně a začíná se mluvit o Bayernu Mnichov, který už si z Gelsenkirchenu vzal před pár lety Manuela Neuera. Jedenáctinásobný reprezentant Německa by neměl chybět v Brazílii ani po zúžení nominace. V bundeslize je jedním z těch s nejvyrovnanějšími výkony a Joachim Löw to moc dobře ví.

3. Luke Shaw

Klub: Southampton
věk: 18
Národní tým: Anglie
Pozice: Levý bek


Luke Shaw debutoval za Anglii v únoru 2014 proti Dánsku, když ve druhém dějství střídal Ashley Colea z Chelsea. A tři měsíce poté dlouholetou hvězdu Albionu připravil o letenku do Brazílie. V současnosti o něj bojují Manchester United a Chelsea, s tím, že se hovoří o částce 30 milionů liber. Ačkoliv se píše, že jsou k naději Southamptonu nejblíže "rudí ďáblové", věděli jste, že je velkým fanouškem "Blues"?

[break]
Ideální jedenáctka Primera División v sezóně 2013/2014

2. Adnan Januzaj

Klub: Manchester United
Věk: 19
Národní tým: Belgie
Pozice: Levé křídlo


David Moyes moc fanoušky na Old Trafford netěšil, ale jedním z tahů, za které byl chválen, byla šance pro Belgičana Adnana Januzaje, jenž si při svém premiérovém startu nemohl přát lepší scénář. Proti Sunderlandu totiž vstřelil 2 branky a fanoušky United měl na své straně ihned. Za slavný klub si připsal více než 25 startů v ročníku a dá se očekávat, že šanci dostane i pod novým manažerem Louisem van Gaalem. Januzaj se nedávno rozhodl reprezentovat Belgii, po čemž ho fanoušci Kosova označili za zrádce, ale pod Marcem Wilmotsem a jeho případnými budoucími nástupci má přeci jen šanci na velké turnaje.

1. Raheem Sterling

Klub: Liverpool
Věk: 19
Národní tým: Anglie
Pozice: Pravé křídlo


Rodák z jamajského Kingstonu je bezesporu jedním z objevů sezóny. Ani jemu neunikl národní výběr, do kterého se propracoval po velkých výkonech v dresu úřadujícího anglického vicemistra z Anfield Road. Teenager, který už si na mezinárodním poli zahrál proti Švédsku a Dánsku, vstřelil ve své skvělé ligové sezóně 9 branek a na své konto si připsal i 7 asistencí. Ačkoliv nejde očekávat, že by byl na nejsledovanější akci roku v základní sestavě Hodgsonova souboru, svou roli žolíka by v průběhu turnaje sehrát mohl.