Frýdek: Rád bych se vešel i do nominace na Euro 2016

Frýdek: Rád bych se vešel i do nominace na Euro 2016

Trenér české reprezentace Pavel Vrba zdůvodňoval nominaci Martina Frýdka tím, že může hrát kdekoliv. Od obrany, přes zálohy, až po útok. Navíc vpravo i vlevo, případně uprostřed. Jak se k tomu na stránkách sport.cz vyjádřil sám sparťanský svěřenec kouče Zdeňka Ščasného, jenž se na Letnou vrátil letos v létě z Liberce?

Národní tým vyzývá fanoušky na tvorbu chorea. Zapojíte se?

O výhodách a nevýhodách jeho univerzálnosti...


"Z pohledu trenéra to asi přednost je, ale pro mne to není až tak jednoduché, nastupovat na různých místech a pořád si zvykat. Spíš to kolikrát vypadá tak, že s Frýdkem se zaplácne kdejaká díra v sestavě. Za jistých okolností to tedy může být pro mne výhoda."

O tom, jak na něj první sraz seniorského áčka zapůsobil...


"Trochu to připomínalo sraz jednadvacítky. Je nás tu víc. Na pokoji bydlím s Jirkou Skalákem. Samozřejmě to je trochu jiné, potkávám starší hráče. Další přijedou během pondělí. Všechny znám osobně. Některé jako spoluhráče, proti jiným jsem hrál, nebo jsme se potkali na různých akcích... Jen Tomáše Sivoka jsem zatím znal je z televize. Pochopitelně kvalifikaci jsem sledoval, většinou s klukama z jednadvacítky, protože jsme měli sraz ve stejnou dobu. Tyhle dva zápasy budou moc důležité, ale ty říjnové s Tureckem a v Nizozemsku také. Věřím, že se postup podaří. Rád bych se pak vešel i do nominace na mistrovství Evropy ve Francii. To je ale všechno ještě daleko."

O případném dostihnutí otce, který nasbíral 37 mezinárodních startů...


Táta měl snad ještě větší radost, než já. Když přivezl táta stříbro z Anglie, byly mi čtyři roky, takže si nepamatuji, jestli jsem na něj tehdy vůbec koukal v televizi. Že je fotbalista jsem si uvědomil tak o rok dva později a samozřejmě jsem mockrát držel v ruce tu stříbrnou medaili. Gratuloval mi, ale na víc nebyl čas. Samozřejmě bych ho rád dohonil i co se týká startů za reprezentaci a úspěchů, ale nebude to jednoduché. Zatím mám na kontě startů nulu. Samozřejmě bych si přál, aby mne trenér Vrba poslal na hřiště. Udělám všechno proto, abych mu dokázal, že mohu hrát. Jsou tu ale zkušenější hráči. Nebudou to jednoduché zápasy. Budu rád za každou minutu, pokud mi ji poskytne. To je ale spíš otázka na trenéra. Říkám si, že můj čas přijde. Osobně zůstávám nohama na zemi a pokorný. Musím na sobě ještě hodně pracovat."

Trio středopolařů, které se hlásí o místo v reprezentaci