Pamatujete na české trápení s Lotyšskem z Eura 2004?

Pamatujete na české trápení s Lotyšskem z Eura 2004?

Pouze jedinkrát si Lotyšsko zahrálo na velkém turnaji, když nečekaně postoupilo na mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku. Tam se hned na úvod utkalo s českou reprezentací a nakonec po boji těsně prohrálo. Podruhé od rozdělení Československa a celkově potřetí se oba týmy střetnou ve středu v Liberci v rámci přípravy na nadcházející kvalifikaci na Euro 2012.

Před šesti lety v Aveiru se vedení v samém závěru prvního poločasu ujali Lotyši díky brance kanonýra Marise Verpakovskise. Svěřencům trenéra Karla Brücknera se však podařilo nepříznivě se vyvíjející zápas otočit, když v 73. minutě vyrovnal Milan Baroš a pět minut před koncem strhnul vítězství na českou stranu střídající Marek Heinz.

"Mají takřka vojenskou disciplínu a nebyli jsme první, kdo na ni tvrdě narazil. Výborná obrana podpořená rychlými protiútoky je kombinací, na níž se těžko odpovídá," řekl po utkání na protivníkovu adresu kouč Brückner. Zatímco Lotyši nakonec balili kufry již po základní skupině, Češi postoupili až do semifinále, kde nešťastně podlehli pozdějším šampionům z Řecka.

Premiérové vzájemné měření sil obou celků se odehrálo již v roce 1937, kdy Československo zdolalo v Praze Lotyšsko 4:0. Tehdejší pobaltský tým tvořili pouze amatéři, a tak Lotyši tento duel do svých statistik na rozdíl od Čechů nezapočítávají.

Lotyšský fotbalový svaz byl založen v roce 1921, členem FIFA se stal o dva roky později. V roce 1924 se Lotyšsko zúčastnilo OH v Paříži, ale po drtivé prohře 0:7 s Francií se loučilo již po prvním duelu. Až do úspěchu v baráži ME 2004 s Tureckem se jednalo o jediný start Lotyšů na velkém mezinárodním turnaji.

Krátce po účasti na Euru v Portugalsku odstoupil z funkce trenér Aleksandrs Starkovs. V dubnu 2007 se sice na reprezentační lavičku vrátil, ale navázat na historický úspěch se mu zatím nepovedlo. Nejvíc reprezentačních startů má na kontě Vitalijs Astafjevs, se 162 zápasy evropský rekordman. Nejlepším střelcem aktuálně 50. týmu na žebříčku FIFA je Verpakovskis. Autor 26 lotyšských gólů momentálně hraje za řecký klub Ergotelis.

Historii domácí soutěže vládne díky 14 titulům v řadě z let 1991 až 2004 Skonto Riga. Úřadující mistr Metalurg Liepaja narazil v červencovém druhém předkole Ligy mistrů na Spartu Praha; z hladkého postupu se radoval český šampion.