Česko uspělo na diplomatickém poli: bude hostit Euro 2015

Česko uspělo na diplomatickém poli: bude hostit Euro 2015

Výkonný výbor UEFA v Istanbulu rozhodl: Česká republika bude dějištěm mistrovství Evropy do 21 let v roce 2015. Hrát se bude v Praze v Edenu a na Letné, dále pak v Olomouci a Uherském Hradišti.

V tureckém hlavním městě také začíná ve středu kongres UEFA, kam odlétají předseda Fotbalové asociace České republiky (FA ČR) Miroslav Pelta, místopředseda Jindřich Rajchl, generální sekretář FA ČR Rudolf Řepka, čestný generální sekretář Rudolf Baťa a také Petr Fousek, který byl šéfem projektu české kandidatury na ME do 21 let v roce 2015. O českém vítězství se rozhodovalo bez účasti české delegace, neboť při určování pořadatele EURO do 21 let nejsou zvykem prezentace a přímé souboje kandidátů.

Český projekt zvítězil nad kandidaturami Maďarska, Portugalska, Ruska, Rakouska, Řecka nebo Walesu. K úspěchu pomohlo i jméno legendárního fotbalisty Pavla Nedvěda, jenž je ambasadorem mistrovství a za celou akci se zaručil. České republice nevyšla kandidatura na ME 2013, které uspořádá Izrael, a tak to zkusila znovu, tentokrát už úspěšně.

"Bylo to asi velké vítězství, neboť jsme vyhráli hned v prvním kole a dostali jsme osm hlasů ze čtrnácti. Myslím, že jsme si to předtím tvrdě odpracovali a využili jsme toho morálního náskoku z minulé kandidatury, v níž jsme skončili těsně druzí za Izraelem. Připravili jsme všechny podklady a UEFA k nám ani neposlala inspekci, protože ty základní klíčové informace byly komisařům známy už když jsme kandidovali na rok 2013. Stadiony, hotely, tréninkové plochy a další požadované části projektu odpovídaly požadavkům UEFA. Samozřejmě, že jsme před úterním jednáním výkonného výboru UEFA s jeho členy hovořili a lobovali jsme. Teď jim v Istanbulu poděkujeme, že nás podpořili," řekl Petr Fousek, poradce Miroslava Pelty, bývalý generání sekretář asociace.

Podle neoficiálních informací bylo vítězství FA ČR drtivé. Česká kandidatura dostala osm hlasů, rakouská čtyři, ruská a velšská po jednom, Maďaři, Portugalci a Řekové nedostali žádný hlas. Nemuselo se tedy konat druhé kolo hlasování členů exekutivy UEFA.

"O pořadatelství jsme hodně stáli a udělali jsme pro to maximum. Je to velký úspěch. Určitě nám pomohlo, že jsme navazovali na minulou kandidaturu. Musím poděkovat Petrovi Fouskovi a celému jeho týmu, který se o přípravu a získání pořadatelství zasloužil. Šampionát chceme samozřejmě využít jako silný impuls k popularizaci i propagaci fotbalu, ale chceme se pochopitelně pokusit i o sportovní úspěch s národním mužstvem do 21 let." poznamenal předseda asociace Miroslav Pelta.

V Nyonu se v úterý jednalo také o dalších věcech. Futsalový šampionát v roce 2016 definitivně připadl Bělehradu, už je také jasno, které dva stadiony budou hostit finále dvou nejvýznamějších evropských klubových soutěží v roce 2014. Vyvrcholení Ligy mistrů uvidí stadion Estádio da Luz v Lisabonu, o vítězi Evropské ligy se pro změnu rozhodne na novém stánku turínského Juventusu.