Zeman, vítěz i poražený roku 2006

Zeman, vítěz i poražený roku 2006

Přiletěl do rodné Prahy na Vánoce jako kouč druholigového Lecce. A do Itálie se už vracel jako trenér bez angažmá. Zdeněk Zeman našel pod stromečkem ošklivý dárek – vyhazov. Zlou zprávu mu oznámil boss Lecce Giovanni Semeraro telefonicky. "Cítil se zklamán a zahanben," popsal Zemanovu reakci Semeraro. "Jenže hrozba sestupu začala být reálná a navíc v poslední době jsme neprodukovali fotbal, který bych chtěl vidět." Trudně tak pro trenéra českého původu skončil rok, během něhož zažil velkou osobní satisfakci.

Když na jaře italská média zveřejnila odposlechy telefonátů sportovního ředitele Juventusu Luciana Moggiho, vyšlo z nich kromě jiného najevo i to, že impresário Staré dámy Zemanovi škodil, kde mohl. A dal si náramně záležet na tom, aby pražský rodák v Itálii o kloudné angažmá nezavadil.

Moggi šlapal Zemanovi po štěstí

Moggi se nakonec musel z calcia s náramnou ostudou pakovat, jenže Zeman si pocitu morálního vítěze dlouho neužil. Jeho Lecce sice vstoupilo do Serie B ve velkém stylu, ovšem rychle ztratilo dech a z plánovaného postupového honu se stal boj o holé přežití. Tým, který před sezonou posílili i dva sparťané Martin Petráš a Ondřej Herzán, vykazoval všechny přednosti i slabiny Zemanova souboru, které se dají shrnout do sloganu - nebezpečný vpředu a dětsky naivní vzadu.

Zeman vidí fotbal jinak než jeho bossové

Zeman už je takový, nade vše klade atraktivnost herního projevu. A že přitom někdy nejsou výsledky? Prosím vás, nechoďte na něj s něčím tak přízemním jako jsou body. Klubovým bossům však z takového postoje přirozeně vstávají vlasy hrůzou na hlavě. "O Zemanově vyhazovu jsem začal uvažovat po prohře s Bari. Trenér mluvil o dobrém zápase z naší strany, který jsme prý měli ve svých rukách. Jenže jsme ho prohráli o tři góly," uvedl Semeraro, který přitom doufal, že Zeman naváže na vynikající práci, kterou odvedl v Lecce před dvěma lety. Tehdy se s nováčkem bezpečně udržel v Serii A a jím vedený tým nastřílel po mistrovském Juventusu nejvíc gólů ze všech ligových celků.

Zeman však podruhé do stejné řeky nevstoupil. Stal se tak slavným vítězem i smutným poraženým právě končícího roku.

[ 1.1.2007 - Jakub Konečný | Koláž: eFotbal.cz ]