Absentéři Mourinho, Wenger či Emery aneb TOP 10 trenérů za rok 2018

Absentéři Mourinho, Wenger či Emery aneb TOP 10  trenérů za rok 2018

Jak vypadá nominace na cenu "The Best", jíž FIFA udělí nejlepšímu hráči roku 2018 a kterou vybírala komise složená z legend, na níž nyní navážou hlasující trenéři i kapitání národních mužstev, novináři a fanoušci?

Šanci mají Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Mohamed Salah, Luka Modrič, Harry Kane, Kylian Mbappé, Eden Hazard, Antoine Griezmann, Kevin De Bruyne a Raphaël Varane, který jako jediný hráč ze všech přítomných vyhrál jak světový šampionát, tak Ligu mistrů.

Nejlepší desítka obsahuje tři mistry světa i tři vítěze Champions League. Mezi hlavními favority však znovu budou zejména Ronaldo s Messim, kteří vítězí nepřetržitě od roku 2008 a v posledních sedmi letech se vždy objevili na prvních dvou pozicích.

Tentokráte by je však mohli ohrozit jak Mohamed Salah, který prožil v Liverpoolu sezonu snů, tak Luka Modrič, který byl oporou vítěze Ligy mistrů i finalisty mistrovství světa.

Desetičlenná nominace se tentokráte netýká Brazilce Neymara, který se v předchozích třech sezonách umístil do čtvrtého místa a mimo TOP 10 byl naposledy v roce 2012.

Vítěz bude oznámen v Londýně a to už 24. září.

Nominace na fotbalistu roku:

Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid), Kevin De Bruyne (Belg./Manchester City), Antoine Griezmann (Fr./Atlético Madrid), Eden Hazard (Belg./Chelsea), Harry Kane (Angl./Tottenham), Kylian Mbappé (Fr./PSG), Lionel Messi (Arg./Barcelona), Luka Modrič (Chorv./Real Madrid), Muhammad Salah (Eg./Liverpool), Raphaël Varane (Fr./Real Madrid).

Nominace na trenéra roku:

Massimiliano Allegri (It./Juventus), Stanislav Čerčesov (Rus./národní tým Ruska), Zlatko Dalič (Chorv./národní tým Chorvatska), Didier Deschamps (Fr./národní tým Francie), Pep Guardiola (Šp./Manchester City), Jürgen Klopp (Něm./Liverpool), Roberto Martínez (Šp./národní tým Belgie), Diego Simeone (Arg./Atlético Madrid), Gareth Southgate (Angl./národní tým Anglie), Ernesto Valverde (Šp./Barcelona), Zinedine Zidane (Fr./Real Madrid).