Bude 48 reprezentačních výběrů už na světovém šampionátu v roce 2022?

Bude 48 reprezentačních výběrů už na světovém šampionátu v roce 2022?

Prezident FIFA Gianni Infantino se stále ještě nevzdal myšlenky, že by se rozšířil počet účastníků světového šampionátu již za tři roky na mistrovství světa 2022 v Kataru.

Prozatimní pavouk je takový, že se závěrečného turnaje účastní 32 výběrů. První muž Mezinárodní fotbalové federace by však byl rád, aby startovalo o 16 reprezentačních mužstev víc, celkově tedy 48.

U katarských funkcionářů se jeho myšlenka zatím nesetkala s velkým pochopením, neboť se tamní představitelé obávají logistických problémů. Švýcarský prezident FIFA tak aktuálně jedná o možné společné kandidatuře s Kuvajtem.

Devětačtyřicetiletý zástupce Seppa Blattera, jenž působil v UEFA od roku 2000, odletěl do Kataru v pondělí hned po jednání s kuvajtským fotbalovým svazem. Politické a logistické možnosti společného šampionátu tak hodlá prozkoumat osobně.

Jeho vizi jednoduše komplikují mezinárodní vztahy v daném regionu. Katar už je dva roky v izolaci nejbližších sousedů, čili Spojených arabských emirátů, Bahrajnu i Saúdské Arábie.

Jedinou zbývající možností může být Omán, který je v diplomatickém konfliktu neutrální. Jeho ministr zahraničních věcí však tuto alternativu smetl ze stolu, s tím, že by se jeho země na tak významnou akci nestihla včas připravit.