Jaký byl končící rok 2011?

Jaký byl končící rok 2011?

[tag]UDÁLOSTI ROKU 2011[/tag] Nejvýraznějšími jevy českého fotbalu byly v roce 2011 tři události - cesta Viktorie Plzeň k prvnímu mistrovskému titulu a její průnik do Ligy mistrů, postup reprezentačního mužstva na evropský šampionát a krize ve vedení Fotbalové asociace České republiky po nečekaném odchodu předsedy Ivana Haška.

LEDEN


- Argentinský fotbalista Lionel Messi, záložník FC Barcelona a národního týmu Argentiny, získal na galavečeru v Curychu premiérový Zlatý míč FIFA pro nejlepšího hráče světa za rok 2010. V hlasování předčil dva španělské spoluhráče z Barcelony Xaviho Hernandéze a Andrése Iniestu.

ÚNOR


- Česká fotbalová reprezentace podlehla v úvodním zápase roku 2011 v přípravě Chorvatsku na jeho hřišti v Pule 2:4. Branky svěřenců Michala Bílka vstřelili Tomášové Sivok a Rosický.

- Fotbalisté Sparty Praha nepostoupili z vyřazovací fáze Evropské ligy přes anglický FC Liverpool. V domácím prostředí na Letné uhrál český tým bezbrankovou remízu, v odvetě pak prohrál těsně 0:1 a byl vyřazen.

BŘEZEN


- Čeští fotbalisté sehráli dva kvalifikační zápasy o postup na ME 2012. Nejprve 25. března podlehli mistrům světa ze Španělska v Granadě 1:2 (český gól zaznamenal Jaroslav Plašil), o čtyři dny později zdolali v Českých Budějovicích Lichtenštejnsko. Vítězné trefy tehdy zařídili Milan Baroš a Michal Kadlec.

DUBEN


- Fotbalisté Sparty ovládli již 273. derby pražských „S“ a po dvou brankách útočníka Kweukeho slavili v domácím prostředí další výhru nad svým rivalem ze Slavie. Utkání se hrálo 16. dubna.

KVĚTEN


- Fotbalisté Viktorie Plzeň získali svůj první ligový titul v historii. Západočeši skončili v Gambrinus lize o bod před druhou Spartou a o jedenáct před třetím Jabloncem. Plzeň si zajistila účast v předkole Ligy mistrů, Sparta a Jablonec v Evropské lize. Z nejvyšší soutěže sestoupily týmy Brna a Ústí nad Labem, které v nové sezoně nahradily pražské celky Dukla a Žižkov.

- Vítězem domácího poháru Ondrášovka Cup se stali hráči Mladé Boleslavi, kteří v jihlavském finále porazili Sigmu Olomouc po penaltovém rozstřelu. V základní hrací době skončil duel 1:1, Středočeši si tak zajistili účast v pohárové Evropě.

- Barcelona získala svůj čtvrtý triumf v prestižní Lize mistrů, když ve finále v londýnském Wembley porazila Manchester United 3:1. Lionel Messi se s 12 góly stal nejlepším střelcem i hráčem „milionářské“ soutěže.

- Fotbalisté FC Porto triumfovali v Evropské lize. Ve finále v Dublinu porazili jiný portugalský tým, SC Braga, 1:0. Jediný gól zaznamenal Kolumbijec Radamel Falcao, který se v soutěži trefil dohromady sedmnáctkrát.

- Brankář Petr Čech získal pošesté v kariéře Zlatý míč ČR, který uděluje Klub sportovních novinářů.

ČERVEN


- Národní tým odcestoval k přípravnému turnaji Kirin Cup do Japonska, kde však nezazářil. Čeští fotbalisté nejprve hráli 0:0 s Peru a o tři dny později zaznamenali stejný výsledek i proti domácím Japoncům.

- Fotbalová reprezentace do 21 let startovala na evropském šampionátu v Dánsku. Češi byli po suverénní kvalifikaci jedním z favoritů, v základní skupině přehráli Ukrajinu a Anglii (shodně 2:1) a prohráli se Španělskem (0:2). V semifinále ale v prodloužení nestačili na Švýcarsko (0:1) a v bitvě o účast na OH 2012 v Londýně nestačili na Bělorusko (znovu prohra 0:1).

- Reprezentace do 17 let si zahrála na světovém šampionátu v Mexiku. Češi nejprve prohráli 0:3 s USA, poté porazili 1:0 Nový Zéland a v posledním utkání skupiny nestačili na Uzbekistán (1:2).

- Na řádné valné hromadě Českomoravského fotbalového svazu 26. června v Praze byly přijaty nové stanovy, svaz byl přejmenován na Fotbalovou asociaci České republiky (FA ČR) a při závěrečném slovu nečekaně rezignoval na svou funkci předseda Ivan Hašek. Odůvodnil to svým pocitem, že již ke zvýšení prestiže a očištění image českého fotbalu vykonal za dva roky vše, co si předsevzal, vrací se na hřiště jako trenér a bude znovu působit ve Spojených arabských emirátech. Bylo vyhlášeno uspořádání mimořádné valné hromady na září roku 2011.

ČERVENEC


- Fotbalisté Viktorie Plzeň získali český Superpohár, když v penaltovém rozstřelu porazili ve Štruncových sadech Mladou Boleslav. Po 90 minutách skončil zápas 1:1, mezi střelce se zapsali Hora a Táborský.

- Byla rozlosována kvalifikace národních týmů o postup na MS 2014 v Brazílii. Česká fotbalová reprezentace se utká ve skupině B s celky Itálie, Dánska, Bulharska, Arménie a Malty.

- Fotbalisté Uruguaye vybojovali svůj 15. titul na jihoamerickém šampionátu Copa América, který hostila Argentina. Svěřenci trenéra Óscara Tabáreze porazili ve finále Paraguay 3:0.

SRPEN


- Fotbalová reprezentace do 19 let zaznamenala velký úspěch, když na ME v Rumunsku obsadila druhé místo. Svěřenci Jaroslava Hřebíka po boji ve finále nestačili na Španělsko, kterému podlehli 2:3 v prodloužení.

- Česká seniorská reprezentace podlehla v přípravném zápase Norům na jejich půdě 0:3, národní tým byl podroben zdrcující kritice.

- Reprezentace do 21 let vstoupila vítězně do kvalifikace o postup na ME 2013 v Izraeli. V Mladé Boleslavi „Lvíčata“ rozstřílela Andorru 8:0.

- Fotbalisté Mladé Boleslavi a Jablonce vypadli v 3. předkole Evropské ligy. Středočeši nestačili na AEK Larnaka (venku prohra 0:3 a doma remíza 2:2), Jablonec nepřešel přes nizozemský Alkmaar po výsledcích 0:2 venku a 1:1 doma. Do základní skupiny neprošla ani Sparta Praha, kterou v 4. předkole soutěže vyřadil rumunský celek FC Vaslui. Sparťané venku prohráli 0:2 a následná domácí výhra 1:0 už na postup nestačila.

- Obrovského úspěchu dosáhli plzeňští fotbalisté, kteří se probojovali do základní skupiny Ligy mistrů. Západočeši v předkolech postupně vyřadili Pjunik Jerevan, Rosenborg Trondheim a FC Kodaň. V základní skupině pak svěřenci Pavla Vrby změřili síly s Barcelonou, AC Milán a BATE Borisov.

- Nejlepší střelec historie české reprezentace Jan Koller 17. srpna oficiálně oznámil konec své kariéry, i když měl ještě smlouvu v třetiligovém francouzském klubu AS Cannes. V 91 reprezentačních duelech vstřelil 55 branek. Osmatřicetiletou legendu donutily k tomuto rozhodnutí zdravotní důvody.

ZÁŘÍ


- Čeští fotbalisté uhráli v kvalifikaci o postup na ME 2012 remízu 2:2 na půdě Skotska. České góly obstarali Jaroslav Plašil a v poslední minutě proměnil pokutový kop po zákroku na Jana Rezka bek Michal Kadlec. V následujícím přípravném duelu Češi porazili Ukrajinu 4:0.

- Fotbalová reprezentace do 21 let remizovala v kvalifikačním zápase o ME 2013 s Arménií doma 1:1.

- Viktoria Plzeň sehrála první dvě utkání základní skupiny Ligy mistrů. Západočeši nejprve v Edenu remizovali s BATE Borisov 1:1 (gól Plzně zaznamenal Marek Bakoš), koncem září pak podlehli na San Siru AC Milán 0:2.

- Sparta porazila v 274. derby pražských „S“ na Letné Slavii vysoko 3:0. Branky letenského mužstva vstřelili Jarošík, Krejčí a Grajciar.

- Zářijová valná hromada FA ČR v Praze skončila 16. září fiaskem. Delegáti se nedokázali shodnout na volebním řádu, jehož schválení podmínili delegáti moravské komory vyřešením sporu o zastupování na základě plných mocí. Jednání bylo předčasně ukončeno, k volebnímu souboji o post předsedy, v němž kandidovali Miroslav Pelta, Jindřich Rajchl, ani nedošlo. Bylo vyhlášeno uspořádání další mimořádné volební valné hromady na 17. listopadu.

ŘÍJEN


- Fotbalová reprezentace nejprve prohrála na Letné s mistry světa ze Španělska 0:2, poté však zvládla poslední duel kvalifikace o EURO 2012 a v Litvě vyhrála 4:1, díky čemuž si zajistila postup do baráže. V Kaunasu se mezi střelce zapsali dvakrát Jan Rezek a také Michal Kadlec, který proměnil oba pokutové kopy.

- Plzeňští fotbalisté se 19. října představili na věhlasném Nou Campu, kde v základní skupině Ligy mistrů podlehli Barceloně 0:2.

- Disciplinární komise FA ČR potrestala Sigmu Olomouc odečtem devíti bodů a pokutou čtyři miliony korun za korupční jednání v kauze s FK Bohemians Praha z roku 2009. Hanácký tým se rázem propadl na dno ligové tabulky.

- Reprezentace do 21 let vyhrála v dalším kvalifikačním střetnutí o ME 2013 ve Walesu po brance Václava Kadlece 1:0.

LISTOPAD


- Reprezentace oslavila postup na závěrečný turnaj ME 2012 v Polsku a na Ukrajině. V barážovém dvojutkání Češi porazili Černou Horu nejprve na Letné 2:0 (góly vstřelili Pilař a Sivok), v odvetě v Podgorici pak zvítězili 1:0 po trefě Petra Jiráčka.

- Fotbalisté Viktorie Plzeň podlehli v dalším zápase základní skupiny Ligy mistrů v pražském Edenu Barceloně 0:4, poté však dokázali díky trefě Marka Bakoše vyhrát 1:0 v Minsku nad BATE Borisov. Tento výsledek Západočechy poslal do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy.

- Na mimořádné valné hromadě FA ČR v Nymburce 17. listopadu byl zvolen novým předsedou Miroslav Pelta. Jednání předcházela nezvykle konfrontační volební kampaň ze strany majitele FC Viktoria Plzeň Tomáše Paclíka. Ze tří přihlášených kandidátů vypadl kandidát české komory Jindřich Rajchl v prvním kole. V souboji dvou moravských kandidátů jasně zvítězil ve třetím kole Miroslav Pelta nad Tomášem Paclíkem.

PROSINEC


- Fotbalová reprezentace se na ME 2012 střetne v základní skupině s Ruskem (8. června), Řeckem (12. června) a domácím Polskem (16. června). Všechny duely Češi sehrají v nedaleké Vratislavi. Rozhodl o tom los šampionátu v Krakově.

- Viktoria Plzeň se rozloučila se základní skupinou Ligy mistrů domácí remízou 2:2 proti AC Milán. Svěřenci trenéra Pavla Vrby dotahovali dvoubrankové manko, po brankách Bystroně a Ďuriše v závěru nakonec získali kýžený bod, který jim zaručil postup do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. V polovině února 2012 se Plzeň utká s německým Schalke 04.

- Podzimní část Gambrinus ligy ovládla pražská Sparta, která s 40 body vyrovnala svůj rekord z roku 2000. Přesto vedení klubu odvolalo celý realizační tým v čele generálním sportovním manažerem Jozefem Chovancem, na jedhož post byl jmenován krátce před Vánocemi Jaroslav Hřebík. Druhým týmem tabulky je s 34 body Slovan Liberec, o další čtyři body zpět je třetí Viktoria Plzeň. Sestupové příčky patří po podzimu Sigmě Olomouc a Viktorii Žižkov.