FIFA: Irsko chce repete. Sází na vzor roku 2005

FIFA: Irsko chce repete. Sází na vzor roku 2005

Irská fotbalová asociace (FAI) oficiálně požádála Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA) nařídit opakování kontroverzního zápasu kvalifikace MS 2010 mezi Francií a Irskem.

Irsko po remíze 1:1 na hřišti Francie přišlo o možnost postupu na světový šampionát, který v roce 2010 bude hostit Jihoafrická republika. Rozhodujícímu gólu Francouzů v prodloužení ale předcházela evidentní a zřejmě i úmyslná ruka francouzského kapitána Thierry Henryho, po jehož nahrávce skóroval hlavou William Gallas.

„Očividně nesprávné rozhodnutí rozhodčího, který gól uznal, poškodilo integritu sportu a my nyní žádáme FIFA, jako vrcholný orgán, aby se zápas opakoval,“ píše se v prohlášení FAI.

"Existuje precedens pro vyhlášení neplatnosti takových výsledků," dodává Irská fotbalová asociace v prohlášení a připomíná, že v roce 2005 byla zrušena platnost výsledku kvalifikace mistrovství světa mezi Uzbekistánem a Bahrajnem na základě technické chyby rozhodčího.

Irská fotbalová asociace má na mysli rozhodnutí FIFA ze 6. září 2005. Ustavená komise FIFA ve složení Lennart Johansson, Julio Grondona, Chung Mong Joon a Urs Linsi zrušila výsledek prvního střetnutí Uzbekistán - Bahrajn v baráži o postup do mezikontinentální kvalifikace pro mistrovství světa 2006, které se hrálo 3. září 2005. Uzbekistán v něm zvítězil 1:0. Důvodem byla technická chyba japonského rozhodčího Tošimicu Jošidy a komise opřela své rozhodnutí o články 12.4 b/ a 14.1 Pravidel pro mistrovství světa 2006. Nařídila odehrát celou baráži znovu v termínech 8. a 12. října.

Rozhodčí Jošida se dopustil technické chyby v závěru prvního poločasu. Ve 39. minutě nařídil penaltu ve prospěch Uzbekistánu, kterou proměnil Server Džeparov. Do pokutového území však bezprostředně před kopem vběhl v rozporu s pravidly uzbecký obránce Timur Kapadze. Jošida uznal gól z penalty a podle něj byl stav 1:0 ve prospěch Uzbekistánu, ale nepochopitelně nenechal rozehrát ze středu hřiště. Místo toho nařídil zahrávání nepřímého kopu v šestnáctce Uzbekistánu ve prospěch Bahrajnu. Sudí de facto nepotvrdil vstřelení gólu.

Okamžitě po této situaci kapitán uzbeckého týmu protestoval, ale Jošida nechal pokračovat ve hře. Tento protest byl po utkání potvrzen. Delegát utkání situaci uvedl do zápisu jako technickou chybu rozhodčího a druhý delegát pro rozhodčí o této skutečnosti rovněž informoval ve své zprávě. Tým Uzbekistánu podal ještě písemný protest a žádal o kontumaci utkání.

V opakované baráži nakonec uspěl Bahrajn, který hrál 8. října na půdě Uzbekistánu 1:1, v odvetě doma 12. října 0:0 a postoupil na základě vstřelené branky na půdě soupeře. FIFA pověřila řízením těchto zápasů evropské rozhodčí. Opakovaný duel rozhodoval Švýcar Massimo Busacca a odvetu Angličan Graham Poll.