Šmicer: Liverpool zopakuje triumf z roku 2005

Šmicer: Liverpool zopakuje triumf z roku 2005

Vyhrát Ligu mistrů je snem každého fotbalisty. Bývalý záložník Liverpoolu Vladimír Šmicer měl to štěstí, že roku 2005 na nejvyšší vavříny dosáhl. A stále má finálové utkání v živé paměti.

Šmicer, který momentálně nastupuje ve francouzské lize za Girondins Bordeaux, zavítal do chatovací místnosti na portále uefa.com, aby zavzpomínal na vypjaté istanbulské finále z roku 2005, kdy se jeho Liverpool dokázal vyhrabat z třígólového manka a nakonec zdolat AC Milán na penalty. Nabídl přitom svůj pohled na letošní vyvrcholení Ligy mistrů, v němž na sebe narazí stejní soupeři.

Poslední zápas

Šmicer už před finálovým zápasem v roce 2005 věděl, že pokud se dostane na trávník, bude to jeho poslední vystoupení v rudém dresu. A tak když příležitost dostal, chopil se jí ve velkém stylu. Do sítě AC se ten večer trefil celkem dvakrát - jednou během utkání, kdy dával druhý gól Liverpoolu, a poté proměnil jeden z pokutových kopů. Přitom kdyby se býval ve 23. minutě nezranil Australan Harry Kewell, Šmicer by se na hřiště vůbec nemusel podívat.

"Překvapilo mě, že mě trenér poslal na trávník. Když se Harry zranil, myslel jsem, že za něj nastoupí někdo jiný," přiznal Šmicer. "Ale Rafael Benítez ukázal na mě. Před zápasem jsem se cítil skvěle, strašně jsem chtěl hrát. Byl to můj poslední zápas za Liverpool, a tak jsem se hodlal rozloučit ve velkém stylu. Šel jsem do utkání s lehkou hlavou a měl jediné přání - odehrát solidní duel. Chtěl jsem si zkrátka ten důležitý zápas vychutnat," vzpomíná Šmicer.

Fantastická trefa

Šmicer se zapsal mezi střelce v 57. minutě, kdy snižoval na 2:3 z pohledu Liverpoolu a spousta fanoušků "Reds" dodnes pokládá tuto trefu za jeho nejkrásnější v rudém dresu. "Těžko říct, jestli to byl nejhezčí gól, který jsem kdy dal, ale bezpochyby to byl můj nejdůležitější," poukázal Šmicer. "Skoro každý den na tu branku vzpomínám. Dala mi šanci dotknout se vysněného poháru a potěšila všechny fanoušky Liverpoolu. Způsob, jímž jsme zápas otočili, mě dodnes fascinuje. Byl to zázrak, něco, co se již nikdy nebude opakovat," zasnil se.

Nejkrásnější den v životě

"Nejtěžší zkouška ale přišla v penaltovém rozstřelu," vybavuje si Šmicer. "Ono je hrozně snadné říct trenérovi "ne", když se zeptá, zda chcete kopat penaltu. Jenže já jsem si chtěl dokázat, že za něco stojím, tak jsem mu kývl. Bylo mi dvaatřicet let, nejvyšší čas vzít na sebe odpovědnost. Řekl jsem Rafovi, že bych si rád jednu penaltu kopnul, a pak poslal Didu opačným směrem. Byla to hodně důležitá trefa. Kdybych penaltu neproměnil, můj poslední zápas za Liverpool by možná skončil jinak. Byl jsem pod velkým tlakem a když jsem dal gól, cítil jsem obrovský nával hrdosti. Byl to jednoduše nejlepší den mého života," přiznal Šmicer.

Zázračný Rafa

Na zvratu ve skóre měl největší zásluhu trenér Rafael Benítez, který dokázal týmu naordinovat účinnou taktiku. Šmicer proto věří, že "Reds" mají velkou šanci uspět i v letošním finále proti AC Milán, které se hraje 23. května v Aténách. "Rafův zápis v evropských soutěžích je ohromující," tvrdí třiatřicetiletý záložník. "Je mu souzeno vyhrávat velké zápasy. Umí tým připravit na náročnou soutěž a každému vštípí, co přesně od něj čeká. Proto věřím, že Liverpool bude slavit i tentokrát," uzavřel Šmicer.

[ 10.5.2007 - uefa.com / eFotbal.cz | Foto: MARSfoto ]