Češi poznají soupeře pro EURO 2008

Češi poznají soupeře pro EURO 2008

Tři soupeře pro boje v základní skupině červnového evropského šampionátu budou znát v neděli krátce po poledni čeští fotbalisté. Při losování ve švýcarském Lucernu se rozhodne také o stadionech, na kterých své zápasy národní tým sehraje. Při losování bude zařazen do druhého koše spolu s Chorvatskem, Švédskem a Itálií. To jsou jediné tři týmy, s nimiž se svěřenci Karla Brücknera nemohou ve skupině střetnout.

O zařazení do košů se hrálo až do poslední chvíle kvalifikačních bojů a označení "výkonnostní" je v tomto případě nutno brát s velkou rezervou. V prvním koši se tradičně objeví pořadatelské země, řečtí obhájci titulu a díky kvalifikačním výsledkům také Nizozemsko. Jenže v tom posledním se například objevili Francouzi, ve třetím zase Německo či Španělsko.

Kombinací, s kým se mohou Češi utkat, je mnoho. Od extrémně těžké skupiny (Nizozemsko, Německo, Francie), až po kvalitativně jednodušší (Rakousko, Rumunsko, Polsko).

I proto kouč Brückner už v závěru kvalifikace upozorňoval, že nasazení do košů mu zvlášť tentokrát nepřipadá vůbec důležité. "Že by byl nějaký koš výrazně lehčí, to se mi teda příliš nezdá," prohlásil trenér minulý týden před posledním utkáním na Kypru. Že si ale přeje skupinu bez účasti Nizozemska a Německa, je takřka jisté; s Nizozemci se Češi často utkávali v minulých kvalifikacích i na posledním ME, s Němci svedli tvrdé bitvy v ukončené kvalifikaci.

Český kouč, který bude s týmem obhajovat na šampionátu třetí místo z EURO 2004, bude stejně jako všichni jeho kolegové v Lucernu přítomen. Do Švýcarska odcestuje česká výprava v sobotu ráno, vedle Brücknera jsou v ní také svazový předseda Pavel Mokrý, čestný generální sekretář Rudolf Baťa, jeho nynější nástupce Rudolf Řepka, mezinárodní sekretář svazu Jaroslav Dudl, tiskový mluvčí Lukáš Tuček a velkou funkcionářskou premiéru zažije vedoucí reprezentačního týmu Karel Poborský.

Je také velmi pravděpodobné, že po losování už budou mít čeští činovníci jasno, kde národní tým rozbije během EURO svůj hlavní stan. Například Němci už s předstihem oznámili, že budou bydlet u Lugana, Češi zase mají za sebou předběžný výběr hotelů. Z původních návrhů trenér Brückner se svými spolupracovníky zúžil výběr na dvě varianty. "Uvažujeme již pouze o dvou možnostech: jedna je ve Švýcarsku u Interlakenu, druhá v Rakousku," oznámil prostřednictvím mluvčího Tučka.

Pokud by se Češi dostali do skupiny B nebo D, jejichž zápasy se budou hrát v Salcburku, Innsbrucku, Vídni a Klagenfurtu, zvolí podle očekávání své oblíbené místo. Pouhých 20 kilometrů od tyrolského centra totiž leží Seefeld a v něm hotel Vital Royal Dorint, v němž zdomácněli díky řadě soustředění v předchozích letech. Naposledy zde načerpali sílu před klíčovým říjnovým vítězstvím v Německu.

Zatímco seefeldské podmínky kouč dobře zná, hotelový komplex Lindner ve Švýcarsku zkontroluje osobně v sobotu dopoledne poté, co přicestuje do Curychu. Ale zřejmě dobře ví, co ho čeká, protože v Lindneru bydlel tým také loni během světového šampionátu v Německu.

Týmy budou losováním rozděleny do čtyř skupin, přičemž pořadatelské země už mají jasno, v kterých se objeví. Švýcaři jsou zařazeni do skupiny A a budou čekat, s kým v Basileji v sobotu 7. června turnaj zahájí. Rakušané se dostanou do hry ve skupině B poprvé o den později ve Vídni. V rakouské metropoli turnaj také vyvrcholí v neděli 29. června finálovým zápasem. Dalšími hrací městy jsou Salcburk, Innsbruck a Klagenfurt v Rakousku, Bern, Curych a Ženeva ve Švýcarsku.

Česká delegace si během losování bude muset počkat na jména soupeřů až na konec, protože týmy z druhého koše se budou losovat zcela na závěr. Nejprve totiž budou rozřazeny Nizozemsko a Řecko do skupin C a D, teprve pak se budou tahat další mužstva z čtvrtého, třetího a nakonec i druhého koše.

Losovacímu aktu v Kongresovém a kulturním centru na břehu Lucernského jezera bude předcházet 52 minut dlouhá show, během které vystoupí například i vyhlášený španělský tenor José Carreras, kterého bude doprovázet Vídeňský chlapecký sbor. Oficiálně představen bude také míč, s nímž se bude v červnu všech 31 zápasů hrát.

V Česku vlastní vysílací práva Prima, jejíž devadesátiminutový přenos začne v 11:45 v pražském studiu, v němž budou hosty Václav Němeček a zřejmě i Miroslav Beránek, komentátorské stanoviště i štáb bude mít televize také v dějišti.

Rozdělení účastníků ME do losovacích košů:

Koš 1: Švýcarsko, Rakousko, Řecko, Nizozemsko.
Koš 2: Chorvatsko, Itálie, Česko, Švédsko.
Koš 3: Rumunsko, Německo, Portugalsko, Španělsko.
Koš 4: Polsko, Francie, Turecko, Rusko.

[ 30.11.2007 - ČTK ]