Byli nalosováni soupeři pro baráž na MS 2010

Byli nalosováni soupeři pro baráž na MS 2010

[b]Aktualizováno. [/b]V sídle Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) v Curychu byly v pondělí po 14. hodině vylosovány čtyři barážové dvojice o postup na MS 2010. Detailní informace přinesl server fifa.com.

Osm týmů z druhých míst kvalifikačních skupin bylo rozděleno do dvou košů podle posledního žebříčku FIFA/Coca-Cola zveřejněného 16. října. Mezi nasazenými byli Francie (9.), Portugalsko (10.), Rusko (12.) a Řecko (16.). Ve druhém výkonnostním koši se ocitli Ukrajina (22.), Irsko (34.), Bosna a Hercegovina (42.) a z „české“ kvalifikační skupiny Slovinsko (49.). Ovšem žebříčkové umístění nemusí nutně odrážet aktuální formu nenasazených týmů. Vždyť zmíněná čtveřice za sebou nechala takové týmy jako Chorvatsko, Česká republika či Švédsko.

Losování provedl křídelní útočník Steven Pienaar, reprezentant pořádající země Jihoafrické republiky a postupně vytáhl z osudí dvojice Irsko - Francie, Portugalsko - Bosna a Hercegovina, Řecko - Ukrajina a Rusko - Slovinsko.

"Ve hře nebyli slabí soupeři, doufám, že jsme schopni si v duelu se Slovinskem zajistit místo na MS," doufá šéf Ruské fotbalové federace Alexej Sorokin. Podle útočníka Dynama Moskva Alexandra Keržakova nepřisoudil los Rusku nejtěžšího možného soupeře. "Je to přijatelný los, ale o Slovincích toho moc nevím," podotkl. Zato brankářská jednička ruské reprezentace Igor Akinfějev nabádá k pokoře. "Byl jsem připraven hrát proti jakémukoliv soupeři a každý by zasloužil respekt!"

Barážové zápasy se budou hrát systémem doma venku a stejně jako v pohárových utkáních budou v případě shodného bodového zisku i skóre rozhodovat góly vstřelené na hřišti soupeře. Pokud by toto kriterium neurčilo postupujícího, bude následovat prodloužení na 2 x 15 minut a následně penaltový rozstřel.

BARÁŽ O POSTUP NA MS 2010 - EVROPA (14. a 18. listopadu):


Irsko - Francie
Portugalsko - Bosna a Hercegovina
Řecko - Ukrajina
Rusko - Slovinsko