Napříč fotbalovou Evropou: 27.10.-02.11.2009

Napříč fotbalovou Evropou: 27.10.-02.11.2009

Záložník Stephen Appiah si po více než roce konečně našel zaměstnavatele, aneb přehled nejdůležitějších událostí z fotbalové Evropy za uplynulý týden.

Úterý 27. října 2009

Osmačtyřicetiletý německý trenér Lothar Matthäus se vydá na své další zahraniční angažmá, od soboty má trénovat argentinský klub Racing Club de Avellaneda. *** Bývalý trenér anglické reprezentace Steve McClaren si o rok prodlouží své působení v nizozemském celku Twente Enschede, tým by měl nově trénovat až do června 2011. *** Slavia Praha se bude muset měsíc obejít bez služeb záložníka Ladislava Volešáka, který si poranil koleno. *** Hvězdami napěchovaný tým Realu Madrid ostudně prohrál v rámci španělského poháru s třetiligovým týmem Alcorcon 0:4.

Středa 28. října 2009

Přípravu na mistrovství světa začnou slovenští fotbalisté už v listopadu, kdy se utkají v Bratislavě s týmem USA. Obě země si spolu zahrají poprvé od rozdělení Československa. *** Někdejší německý reprezentant Heiko Herrlich bude trénovat hráče bundesligového celku VfL Bochum, který je momentálně v tabulce až na předposledním místě. *** Fanoušci chorvatského Hajduku Split jsou natolik nespokojeni s výsledky svého týmu, že hráče musí při tréninku i zápasech hlídat bezpečnostní služba. *** AC Milán v 10. kole italské fotbalové ligy v zápase proti Neapoli inkasoval dva góly v poslední minutě a musel se spokojit pouze s remízou 2:2.

Čtvrtek 29. října 2009

Slavia podala ke Komisi rozhodčích ČMFS protest proti výkonu hlavního rozhodčího Libora Kovaříka v zápase SK Slavia Praha - Sigma Olomouc. *** Brazilská státní rozvojová banka BNDES ve uvedla, že uvolní 2,77 miliard amerických dolarů (asi 50 miliard českých korun) na vybudování stadionů pro fotbalové mistrovství světa v roce 2014. *** Novým trenérem reprezentace Polska byl jmenován Franciszek Smuda, který naposledy vedl Zaglebii Lubin. Polsko má jako pořadatel zajištěnu účast na příštím mistrovství Evropy. *** Vedení italského klubu AC Siena, kde působí také Čech Lukáš Jarolím, odvolalo kouče Marca Giampaola a na jeho post dosadilo Marca Baroniho. Klub je po deseti kolech na posledním místě tabulky. *** Brankář AC Milán Nelson Dida byl ve středečním utkání v Neapoli oslňován laserovým paprskem z hlediště a domácí klub byl za toto nesportovní chování svých fanoušků potrestán pokutou 15 tisíc eur (cca 400 tisíc Kč).

Pátek 30. října 2009

Čtyřiadvacetiletý záložník José Ernesto Sosa opouští Bayern Mnichov a až do konce sezony se vrací do argentinského klubu Estudiantes La Plata, odkud do Německa v roce 2007 zamířil. *** Fotbalový svět opustil legendární slávistický záložník František Veselý, který po zástavě srdce nečekaně zemřel již v 65 letech. *** Reprezentace Slovenska se v přípravě na mistrovství světa střetne také s Chile, zápas je na programu 17. listopadu v Žilině. *** Disciplinární komise UEFA potrestala chorvatský klub Dinamo Záhřeb za násilnosti fanoušků na začátku října při utkání Evropské ligy v Temešváru odečtem tří bodů, navíc musí Dinamo další dva domácí duely v této soutěži odehrát bez diváků. Po odečtu je klub útočníka Miroslava Slepičky v Evropské lize na posledním místě skupiny A. *** Český útočník Tomáš Necid zajistil sedmým gólem v sezóně svému CSKA Moskva vítězství v zápase proti Těreku Groznyj. Devátou brankou v sezóně korigoval Jan Koller prohru Samary s Kazaní 1:4.

Sobota 31. října 2009

Pražská Slavia v Gambrinus lize opět nečekaně klopýtla, když v Příbrami prohrála 0:1. V ostře sledovaném souboji mezi Spartou Praha a Baníkem Ostrava se zrodila remíza 1:1. *** Slovenský záložník Marek Hamšík z Neapole se stal hlavní postavou zápasu s Juventusem Turín. Dvěma brankami přispěl k překvapivé výhře svého týmu 3:2. *** Útočník Heerenveenu Michal Papadopulos vstřelil do sítě Den Haagu dva góly a výrazně tak pomohl svému týmu k výhře 3:0 a posunu mimo sestupové příčky. *** Bordeaux s českým reprezentantem Jaroslavem Plašilem porazilo v sobotním šlágru Ligue 1 druhé Monako 1:0 a v čele tabulky má již čtyřbodový náskok. *** Real Madrid se po výhře 2:0 nad Getafe dotáhl na rozdíl jediného bodu od Barcelony, která pouze remizovala s Osasunou Pamplona 1:1.

Neděle 1. listopadu 2009

Německé Schalke 04, kde působí také český záložník Jan Morávek, chce dluhy ve výši 180 milionů eur řešit prodejem nejepších hráčů týmu. *** Italský AC Milán by v lednu měl posílit ghanský útočník Dominic Adiyiah, nejlepší střelec uplynulého mistrovství světa hráčů do 20 let. *** Ajax Amsterdam ve šlágru nizozemské ligy rozstřílel Feynoord Rotterdam 5:1. *** Druholigové Ústí nad Labem si již dvě kola před koncem podzimní části soutěže zajistilo titul „půlmistra“. *** Teplice zvítězily v Kladně 2:0 a i nadále se drží na špici Gambrinus ligy. *** Dvěma brankami se na vysokém vítězství fotbalistů Kapfenbergu nad Lincem 7:2 podílel český útočník Marek Heinz.

Pondělí 2. listopadu 2009

Ghanský reprezentační záložník Stephen Appiah, který byl více než rok bez angažmá, uzavřel smlouvu s italským klubem FC Boloňa. *** Novým partnerem Bayernu Mnichov se stane automobilka Audi, která by měla přinést do pokladny německého klubu více 100 milionů euro (cca 2,7 miliardy korun). Partnerství by mělo být oficiálně potvrzeno na valné hromadě dne 27. listopadu. *** Slovák Dušan Radolský už není koučem polského klubu Polonia Varšava. Vedení třináctého celku Ekstraklasy ho odvolalo z fuknce. *** Bývalý nizozemský reprezentant Johan Cruyff povede národní výběr Katalánska, který však není samostatným státem a může tudíž hrát pouze přátelské zápasy.